In de fietssporen van de Watersnoodramp

Een fijne fietstocht die je de geschiedenis en invloeden van de Watersnoodramp laat zien.

De Watersnoodramp in 1953. Wat heeft deze ramp betekend voor de Hoeksche Waard, waar zien we nog steeds de gevolgen van deze ramp en hoe heeft de Hoeksche Waard deze ramp overleefd? Al fietsend krijg je hier antwoorden op. Je fietst onder andere langs de geschenkwoningen die na de Watersnoodramp van 1953 geschonken werden door Noorwegen, Zweden en Finland. Deze prefab-woningen van hout moesten daklozen een nieuwe toekomst geven.

Doelgroep:

  • Gezinnen zonder kinderen
  • 55+ers

Inbegrepen: 

  • Fietsroute 
  • Entree en expositie in Museum Land van Strijen
  • Op vrijdagmiddag (vanaf maart 2023): koffie of thee en appeltaart bij restaurant 't Schippershuis
  • Op zaterdagmiddag (vanaf maart 2023): lunch bestaande uit het gerecht boerenlandbrood vis- of vlees en twee keer frisdrank bij restaurant 't Schippershuis

Dit ga je doen

1 Start van de Watersnoodroute

Het startpunt van deze fietstocht is bij TOP Strijensas. Je kunt hier parkeren met de auto.

2 Tentoonstelling over de ramp

In Strijen ontvangt het Museum "Het Land van Strijen" je graag, waar er een permanente tentoonstelling te zien is over de ramp van 1953. Hierna tref je op de begraafplaats het monument aan van de Watersnoodsramp Strijen aan: In de golven.

3 De Schuring

De fietstocht gaat verder richting Schuring, het buurtschap in Numansdorp, dat het meest getroffen is door de ramp.

4 Uitrusten bij 't Schippershuis

In Numansdorp geniet je van een welverdiende pauze met koffie en gebak of lunch bij restaurant 't Schippershuis, indien de route op zaterdag wordt gefietst.

Het restaurant waar men nu aan de Molendijk dineert en op de benedenverdieping huwelijken viert, is in maart 1949 geopend. Het werd destijds in traditionele vormen gebouwd ter vervanging van de verwoeste voorganger. Niet meer aan de zuidkant van de dijk, waar het ooit als café begon. Maar aan de noordkant van de dijk. Het grote terras stamt uit omstreeks 2000. Daarvoor was dit nog een klein terras met parkeergelegenheid dat van de gemeente werd gehuurd. Sinds 2022 is het eigendom van het restaurant. De nieuwe locatie van 't Schippershuis kwam op 1 februari 1953 goed van pas.

Die nacht werd Nederland getroffen door een rampzalige stormvloed. De dijken konden de zee niet meer tegenhouden en braken. Heel Numansdorp kwam onder water te staan. Restaurant 't Schippershuis kon door de hoge ligging tijdelijk gebruikt worden als gemeentehuis en opvang. Prins Bernhard bracht destijds het opvangcentrum een bezoek. De fotos hiervan hangen nog steeds in 't Schippershuis.

5 Meer geschiedenis

Via de Zweedse wijk in Numansdorp, Steenplaats in Strijen en 's-Gravendeel gaat de fietstocht terug naar startpunt TOP Strijensas.