Op zoek naar het geweten van Tiengemeten

Ontvlucht de hectiek van alledag op het natuureiland Tiengemeten.

Ontvlucht de hectiek van alledag op het natuureiland Tiengemeten, vlakbij Rotterdam en Breda. Al op de veerpont richting het kleinste bewoonde eiland van Nederland krijg je een heerlijk vakantiegevoel!

In het bezoekerscentrum ontdek je wat er allemaal te beleven is. Kunstliefhebbers kunnen terecht in het Rien Poortvlietmuseum en het Landbouwmuseum, natuurliefhebbers halen diep adem tijdens een mooie fiets- of wandeltocht en kinderen spelen en ravotten in Speelnatuur op Tiengemeten.

Wanneer je op de pont naar Tiengemeten stapt begint het avontuur al. Je vaart 'het vuile gat' over en meert na 10 minuten aan in de centrale haven in de kern van Tiengemeten. Je wordt ontvangen met koffie, thee of limonade en een lekkere koek, speciaal van het eiland.

Let op: zorg dat je de laatste pont terug niet mist.

Extra tips bij deze arrangementen:

Dit ga je doen

1 Optie 1: wandelen en cultuursnuiven

Kies waar je zin in hebt: wandelen of fietsend over het eiland?

In het Bezoekerscentrum op het eiland kun je fietsen of een tandem huren. Zo kun je samen het eiland in één dag ontdekken! Goed om vooraf te weten: er zijn geen uitgezette routes en slechts enkele wegen zijn verhard. Je mag ook fietsen (lekker hobbelen!) over de wandelpaden. Je kunt af en toe je fiets parkeren en een uitstapje te voet maken.

Ontdek met een korte wandelroute vooraan op het eiland het struinen op Tiengemeten. Of wandel de beverroute van 4,5 km. In 2011 bereikte de bever Tiengemeten en voelde zich meteen helemaal thuis op het natuureiland. Inmiddels zijn er meerdere burchten geteld en kun je op veel plekken knaagsporen tegenkomen. Met recht een vaste bewoner op Tiengemeten!

Er wordt gezorgd dat er een heerlijke lunch klaarstaat als je voldaan terug komt van de wandeling.

Na de lunch heb je alle tijd om de twee musea op het eiland te bezoeken. Ze liggen zelfs naast elkaar, vlakbij de haven: het Landbouwmuseum en Rien Poortvlietmuseum.

Doelgroep:

 • Gezinnen zonder kinderen
 • Ouderen 55+ (tevens rolstoeltoegankelijk)

Inbegrepen:

 • Overvaren met pont naar eiland
 • Bezoekerscentrum met beverkoek en ontvangst
 • Landbouwmuseum en/of Rien Poortvlietmuseum
 • Lunch
 • Fiets- of wandelroute naar keuze

2 Optie 2: Spelen in en met de Natuur op Tiengemeten

Je duikt gezellig het Rien Poortvlietmuseum in. Let goed op de kabouters: wie kan er de meeste spotten?

Daarna is er voor de kinderen tijd om heerlijk te genieten in de Natuurspeeltuin. Wat een feest met meer dan 4,5 hectare (= 9 voetbalvelden) blubber, beekjes, bomen, bloemen en beesten. Speelnatuur Tiengemeten is een ruige dag uit voor het hele gezin. Ontdek het zelf: hoe ben jij in het wild? Voor de kleintjes is er een veilig Ukkie-eiland. 

Ook de (groot)ouders genieten hier van het spelen van de kinderen en hebben alle overzicht tijdens een kopje koffie vanuit de binnenplaats, midden op het eiland. Hier kun je tussen de middag je eigen boterhammetje opeten.

Doelgroep:

 • Gezinnen met jonge kinderen

Inbegrepen:

 • Overvaren met pont naar eiland
 • Bezoekerscentrum met beverkoek en ontvangst
 • Rien Poortvlietmusuem
 • Spelen in de Speelnatuur