Herdenking Watersnoodramp

Op woensdag 1 februari 2023 is het 70 jaar geleden dat de Hoeksche Waard zwaar getroffen werd door het binnenstromende water. In totaal kwamen hierbij 139 eilandbewoners om. Huizen en boerderijen werden verwoest en duizenden dieren verdronken. In een aantal dorpen organiseren verenigingen in samenwerking met de gemeente en waterschap Hollandse Delta de komende weken herdenkingsactiviteiten. Tijdens deze momenten staan we stil en denken we terug aan de gebeurtenissen van 1953 en herdenken we de mensen die ons zijn ontvallen.

Activiteiten

In 5 dorpen organiseren verenigingen in samenwerking met de gemeente en waterschap Hollandse Delta herdenkingsactiviteiten. Op vrijdag 27 januari organiseert Buurtvereniging ‘De Schuring’ een uitgebreid herdenkingsprogramma. Op woensdag 1 februari zijn er herdenkingen in 's-Gravendeel, Heinenoord, Piershil, Numansdorp en Strijen. Je bent daarbij van harte welkom. Download hier een handig overzichtskaartje met meer informatie.

Audiotour Watersnoodramp 1953

Vele plaatsen in de Hoeksche Waard hebben hun eigen Watersnoodverhaal. Met de audiotour ‘Watersnoodramp 1953’ komen die via uw smartphone tot leven. Op 14 plekken in de Hoeksche Waard en op Tiengemeten kunt u vanaf 1 februari een QR-code scannen. Zo beleeft u de verhalen die aan de Watersnood herinneren. U kunt starten en eindigen waar en wanneer u wilt en hoeft niet alle plaatsen van de tour te bezoeken. Doe de tour lopend, per fiets of auto, op elk moment van de dag. De tour wordt officieel geopend op 1 februari. Vanaf woensdag 1 februari vindt u meer informatie op www.ramp1953.nl.

Watersnoodwandeling

Deze route leidt u door een deel van de Ambachtsheerlijkheid van Numansdorp. U begint en eindigt bij de mestsilo aan de Lange Boomweg en komt onder andere langs gemaal Cromstrijen en het monument voor de Watersnood in 1953. Voor een aantal punten op deze route heeft gids Dick Holster een geluidsopname ingesproken. Zo krijgt u een beeld bij wat zich hier heeft afgespeeld. 

Bekijk route

Watersnoodroute per fiets

De Watersnoodroute Hoeksche Waard voert langs plaatsen en gebieden van hoog water in het verleden. Het is een fietsroute van zo’n 70 kilometer over de buitendijken van de Hoeksche Waard. Onderweg komt u 6 informatiepanelen tegen. Op de panelen wordt beschreven wat zich in 1953 op die plek heeft afgespeeld. 

Bekijk route

Wandel of fiets - langs geschenkwoningen

Na de eerste golf, het vernietigende water, kwam de tweede: de hulpverlening. Voedsel, medicijnen, dekens, schooltassen … en geschenkwoningen. Uit Noorwegen, Zweden, Finland en Oostenrijk. Woningen die er nog altijd staan. Langs de geschenkwoningen en andere sporen van de Watersnoodramp zijn 4 routes die je laten beseffen wat hier gebeurd is.

Bekijk route

Bezoek ook deze activiteiten - Het natuurgeweld van 1 februari zeventig jaar geleden heeft veel sporen nagelaten en maakt nog steeds veel indruk.