Ingrediënten
1 kg rode aardappel (te koop bij diverse boerderijwinkels in de Hoeksche Waard)
Peper en zout naar smaak
Zonnebloemolie naar smaak
Zeezoutflakes naar smaak

Bereiding
Verwarm de oven voor op 185 graden.

Snijd de aardappels in partjes of door de helft en let op dat ze allemaal gelijk zijn.
Rooster de aardappels in de oven voor 25 minuten zonder olie totdat ze gaar zijn en al een beetje lichtbruin.

Haal de aardappels uit de oven en besprenkel met een beetje zonnebloemolie of olijfolie. Plaats terug in de oven en bak goudbruin krokant voor ongeveer 15 minuten. 

Breng als laatste de aardappels op smaak met zeezout.
Het zeezout van Zeeuwsche Zoute uit de Oosterschelde is hier superlekker bij.

 

Dit was het eerste Hoeksche product waar ik een aantal jaar geleden buiten de Hoeksche Waard mee in aanraking ben gekomen.
Nu een aantal jaar later begrijp ik dat de Hoeksche Rooie geen ras is, maar marketing van een slimme boer. Er zijn diverse roodschilaardappelen in de Hoeksche Waard en veelal betreft het een Frans ras.

Leuk om eens te koken met de paarse Vitelotte aardappel uit Zuid-Beijerland of Klaaswaal. De Eigenheimer - een ouder ras - is de lievelingsaardappel van de familie De Jong. Ze hebben hiervoor op een stukje perceel de aardappelen voor zichzelf gepoot en dus niet voor de verkoop.

"De Eigenheimer is een super-smaakvolle aardappel met karakter", zegt boerin Trudy.

Nog een leuk weetje: als de aardappelen zijn gerooid dan blijven de krielaardappelen die te klein zijn voor de machine op het land liggen. Door de hele Hoeksche Waard zie je mensen op het land met tassen in de weer met het handmatig oprapen van deze kleine krieltjes. Zo raap je gratis je maaltijd bij elkaar.