Molenroute door de Hoeksche Waard
(27,5 km)Vroeger stonden er meer dan honderd molens in de Hoeksche Waard. Ze waren de krachtige motoren voor het malen van graan, persen van olie, zagen van hout, de productie van papier en verf en uiteraard het wegpompen van water uit de polders. Door de uitvinding van de stoommachine en de dieselmotor in de 19e en 20e eeuw verdween een groot aantal molens. De Hoeksche Waard telt nu nog twaalf molens: tien korenmolens en twee poldermolens.
Deze fietsroute langs molens gaat van start bij korenmolen De Hoop …
Vroeger stonden er meer dan honderd molens in de Hoeksche Waard. Ze waren de krachtige motoren voor het malen van graan, persen van olie, zagen van hout, de productie van papier en verf en uiteraard het wegpompen van water uit de polders. Door de uitvinding van de stoommachine en de dieselmotor in de 19e en 20e eeuw verdween een groot aantal molens. De Hoeksche Waard telt nu nog twaalf molens: tien korenmolens en twee poldermolens.
Deze fietsroute langs molens gaat van start bij korenmolen De Hoop uit 1822. Oorspronkelijk gebouwd als grondzeiler werd de molen rond 1870 verhoogd tot een stellingmolen. De St. Anthonymolen uit 1749 bemaalde tot 1957 de polder. Met een gevlucht van 28,6 meter staat de grondzeiler als reservegemaal nog altijd paraat. In Westmaas staat molen Windlust, die in 2006 werd stopgezet wegens verval en daarna volledig gerestaureerd is. De ronde stenen stellingmolen werd in 1853 gebouwd en maalde bijna honderd jaar graan. Als laatste fiets je naar korenmolen De Goede Hoop.
Bij de molens van stichting Molens Hoeksche Waard ben je vaak op zaterdag van harte welkom voor een bezoek. De molenaar vertelt je graag over de werking van deze indrukwekkende monumenten. Tip: koop wat versgemalen meel voor pannenkoeken of een lekker brood..
Dit ga je zien
Eterij - Tapperij De Platte Reedijk
Reedijk 213274 KE Heinenoord

Bakkerijmuseum De Oude Bakkersschuur
Hoeksedijk 3 a3299 AC Maasdam

- 31
- 23
- 22
- 21
- 20
- 19
- 34
- 32